Išči

  Tetrahemiheksaeder

  Tetrahemiheksaeder
  Tetrahemihexahedron.png
  Vrsta uniformni zvezdni polieder
  Elementi F = 7, E = 12,
  V =6 ( = 1)
  Stranskih ploskev na stranico 4{3} + 3{4}
  Wythoffov simbol 3/2 3|2 (dvojno prekrivanje)
  Simetrijska grupa Td, [3,3],(*332)
  Indeksni sklici U04, C36, W67
  Bowersova okrajšava Thah
  Tetrahemihexahedron vertfig.png
  slika oglišč 3.4.3/2.4
  Tetrahemihexacron.png
  tetrahemiheksakron
  (dualni polieder)

  Tetrahemiheksaeder (tudi polkubooktaeder) je v geometriji uniformni zvezdni polieder z onako (indeksom) U4. Ima šest oglišč in 12 robov ter 7 stranskih ploskev, ki so štiri trikotne in tri kvadratne. Njegova slika oglišč je križni paralelogram. Njegov Coxeter-Dinkinov diagram je CDel node 1.pngCDel 3x.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node.pngCDel 3.pngCDel node 1.png.

  Je edini ne-prizmatični uniformni polieder z neparnim številom stranskih ploskev. Njegov Wythoffov simbol je 3/2 3 | 2 v resnici pa to predstavlja prekrivanje tetrahemiheksaedra z osmimi trikotniki in šestimi kvadrati, ki paroma nastopajo skupaj v prostoru. To se vidi kot, da bi bila dva tetrahemiheksaedra na istem mestu.

  Vsebina

  Sorodni poliedri

  Ima enaka oglišča in robove kot oktaeder. Skupne ima tudi štiri od osmih stranskih ploskev oktaedra. Razen tega ima tri dodatne kvadratne stranske ploskve, ki potekajo skozi središče poliedra.

  Octahedron.png
  oktaeder
  Tetrahemihexahedron.png
  tetrahemiheksaeder

  Dualna oblika je tetrahemiheksakron.

  Je 2-prekrivni z kubooktaedrom [1], ki ima abstraktno sliko oglišč (sestavljata jo dva trikotnika in dva kvadrata 3.4.3.4) s podvojenimi oglišči, robovi in stranskimi ploskvami.


  Cuboctahedron.png
  kubooktaeder
  Tetrahemihexahedron.png
  tetrahemiheksaeder

  Sorodne ploskve

  Je neorientabilna ploskev. Je tudi edini uniformni polieder z Eulerjevo karakteristiko, ki je enaka 1. Zaradi tega se ga prišteva med projektivne poliedre, ki so podobni projektivni ravnini,[1] slično rimski ploskvi.

  RomanSurfaceTopView.PNG
  Rimska ploskev

  Sklici

  1. 1,0 1,1 (Richter)

  Zunanje povezave