Išči

  Vanuatu

  Republic of Vanuatu
  Zastava Vanuatuja
  Coat of arms of Vanuatu.svg
  Nacionalno geslo: Long God Yumi Stanap (bislama: »Stojimo pred Bogom«)
  LocationVanuatu.png
  Uradni jeziki bislama, angleščina, francoščina
  Glavno mesto Port Vila
  Predsednik Iolu Johnson Abil
  Predsednik vlade Sato Kilman
  Površina
   - Skupno
   - % voda
  156. na svetu
  12.200 km²
  zanemarljivo
  Prebivalstvo
   - Skupno (leto)
   - Gostota
  172. na svetu
  199.414
  16/km²
  Neodvisnost 30. julij 1980
  Valuta vatu
  Časovni pas UTC+11
  Državna himna Yumi, Yumi, Yumi
  Vrhnja internetna domena .VU
  Nacionalna klicna koda 678

  Vanuatu, uradno Republika Vanuatu (angleško Republic of Vanuatu, francosko République de Vanuatu, bislama: Ripablik blong Vanuatu), je otoška država, ki se nahaja v južnem Tihem oceanu. Otočje, ki je vulkanskega izvora, je približno 1.750 kilometrov vzhodno od severne Avstralije, 500 kilometrov severovzhodno od Nove Kaledonije, zahodno od Fidžija in jugovzhodno od Salomonovih otokov, v bližini Nove Gvineje.

  Vanuatu so najprej naselili Melanezijci. Prvi Evropejci, ki so obiskali otoke, so bili člani španske odprave, ki jo je vodil portugalskim morjeplovec Fernandes de Queirós, v Espiritu Santo so prispeli leta 1605; otočje je proglasil za špansko last in ga imenoval Espiritu Santo ali Sveti Duh. Leta 1880 sta si Francija in Združeno kraljestvo prisvojila del dežele, leta 1906 pa so se dogovorili o skupnem upravljanju ozemlja pod imenom Novi Hebridi kot britansko-francoski kondominij. Gibanje za neodvisnost se začelo leta 1970, Republika Vanuatu pa je bila ustanovljena leta 1980.

  Domače ime je izpeljano iz besede vanua (»zemlja« ali »dom«), ki se pojavlja v več avstronezijskih jezikih, in besede tu (»stati«). Obe besedi skupaj naznanjata neodvisnost novega naroda.

  Zunanje povezave