Išči

  Velenje

  Velenje

  Titovo Velenje (1981–1990)
  Mesto
  Panoramski posnetek
  Panoramski posnetek
  Zastava Velenje
  Zastava
  Grb Velenje
  Grb
  Vzdevek: 
  Rudarsko mesto
  Velenje se nahaja v Slovenija
  Velenje
  Velenje
  Geografska lega Velenja v Sloveniji
  Koordinati: 46°21′45″N 15°06′52″E / 46.36250°N 15.11444°E / 46.36250; 15.11444
  DržavaZastava Slovenije Slovenija
  Tradicionalna pokrajinaŠtajerska
  Statistična regijaSavinjska regija
  Mestna občinaVelenje
  Ustanovitev20. september 1959
  Upravljanje
   • ŽupanPeter Dermol
   • Mestni svetSD
  Površina
   • Skupno12,6 km2
  Nadm. višina
  396 m
  Prebivalstvo
   (2021)[2]
   • Skupno25.538
   • Gostota2.021 preb./km2
  Časovni pasUTC+1 (CET)
  Poštna številka
  3320
  Omrežna skupina03
  Spletna stranwww.velenje.si
  Velenje - Mestno jedro
  LegaMestna občina Velenje
  RKD št.440 (opis enote)[3]
  Velenje - Trško jedro
  LegaMestna občina Velenje
  RKD št.13267 (opis enote)[4]

  Velenje (izgovorjava [ʋɛˈlɛːnjɛ]; nemško Wöllan[5]) je mesto na Štajerskem v Republiki Sloveniji. Z 25.538 prebivalci je Velenje šesto največje slovensko mesto (primerljivo s Koprom), Mestna občina Velenje pa ima dobrih 33.000 prebivalcev in je na sedmem mestu v Sloveniji.

  Velenje je predvsem znano po Premogovniku Velenje in tovarni Gorenje. Nekdanje Velenje (Staro Velenje) je zdaj le obrobno staro mestno jedro pod Velenjskim gradom. Velenje se je nekaj časa uradno imenovalo Titovo Velenje (od 10. oktobra 1981 do 17. julija 1990)[6][7], ker se je moralo v vsaki jugoslovanski republiki in avtonomni pokrajini eno mesto imenovati po Josipu Brozu.

  Mesto je dandanes znano po prepletanju starejše vernikularne in modernistične arhitekture, ki je zaznamovala hitro rast in urbanizacijo mesta po drugi svetovni vojni. V mestu je moč najti več kulturnih in arhitekturnih biserov, med drugim tudi več gradov: grad Velenje, grad Šalek, grad Turn, grad Ekeštajn, grad Švarcenštajn ter še ostale, predvsem manjše gradove.

  V Velenju ima sedež Šolski center Velenje z gimnazijo, Visoka šola za varstvo okolja in enota Fakultete za energetiko v Krškem, ki je članica Univerze v Mariboru.

  Vsebina

  Ime in grb

  Ime mesta Velenje izhaja iz slovanizirani oblike nemškega imena za to mesto (Wöllan oziroma ponekod tudi Wöllach). Pred hitro urbanizacijo v petdesetih in šestdesetih 20. stoletja Velenje, kot manjše trško središče, ni imelo lastnega mestnega grba, po hitri urbanizaciji in vzpostavitvi več industrijskih obratov, pa se je za grb izbral motiv, ki se uporablja še danes. Na grbu je za obzidjem velenjskega gradu upodobljena modernistična stolpnica na rumenem ozadju.

  Lega

  Mestna občina Velenje leži v vzhodni polovici Šaleške doline ob dolinskem delu reke Pake. Mesto pokriva večji del nižje-ležeče vzhodne polovice Šaleške doline in se je v svojem razvoju zadnjih 60 let razširilo na nekdanja naselja in zaselke Škale, Stara vas, Šalek, Pesje, Konovo, Gorica, Debrce, Preloge in Šmartno ter dele naselij Bevče, Paka pri Velenju, Škale in Podkraj pri Velenju. Vzhodna meja občine poteka po Dobrnskem podolju, preko potoka Pirešica, proti jugu na Ponikovsko planoto in Ložniško gričevje. Zahodna meja občine razpolovi Šaleško dolino v smeri sever-jug na območju nekdanje vasi Preloge, kjer danes pod dolinskim dnom poteka v Premogovniku Velenje najintenzivnejši odkop lignita in kjer meji na Občino Šoštanj. Meja se nadaljuje po spodnjem toku potoka Velunja do podnožja Graške Gore.

  Rudnik lignita zalaga s premogom Elektrarno Šoštanj, ki je bila v nedavni preteklosti vir onesnaževanja ne le v Velenju, ampak po celi Šaleški dolini in še šire. Kakor se budi zavest o zaščiti okolja pred škodljivimi vplivi, se razmere v zadnjem času vztrajno zboljšujejo. [8]

  Mestne četrti in krajevne skupnosti

  Mestne četrti (3)

  Krajevne skupnosti (16)

  Znameniti Velenjčani (po abecedi)

  Sklici

  1. "Data on the selected settlement: Velenje (Municipality of Velenje)". Statistical Office of the Republic of Slovenia. Pridobljeno dne 22. maj 2012.
  2. "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije. 8. junij 2020. Pridobljeno dne 8. junija 2020.
  3. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 440". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
  4. "Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 13267". Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
  5. Leksikon občin kraljestev in dežel zastopanih v državnem zboru, vol. 4: Štajersko. 1904. Vienna: C. Kr. Dvorna in Državna Tiskarna, p. 272.
  6. http://www.stat.si/KrajevnaImena/pregledi_naselja_najvecja_prebivalci.asp?tlist=off&txtIme=VELENJE&selNacin=celo&selTip=naselja&ID=4911
  7. http://www.titovo.velenje.org/index.php?page=period&id=4
  8. "Zmanjšanje onesnaženosti okolja v Šaleški dolini" (PDF). hse. 26. junij 2012. Pridobljeno dne 2. april 2022.

  Viri

  Glej tudi

  Zunanje povezave