Išči

  Veliki ikozaeder

  Veliki ikozaeder
  Great icosahedron.png
  vrsta Kepler-Poinsotov polieder
  jedro stelacije ikozaeder
  elementi F=20, E=30
  V=12, = 2
  stranske ploskve po straneh 20{3}
  Schläflijev simbol {3, 5/2}
  Wythoffov simbol 2 3
  Coxeter-Dinkinov diagram CDel node 1.pngCDel 3.pngCDel node.pngCDel 5.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node.png
  simetrijska grupa Ih, H3, [5, 3], (*532)
  sklici
  značilnosti pravilen nekonveksen deltaeder
  Great icosahedron vertfig.png
  (slika oglišč)
  Great stellated dodecahedron.png

  Veliki ikozaeder (tudi vèliki dvajseterec) je eden izmed štirih Kepler-Poinsotovih poliedrov. Schläflijev simbol je {3, 5/2}. Njegov Coxeter-Dinkinov diagram pa je CDel node 1.pngCDel 3.pngCDel node.pngCDel 5.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node.png. Sestavljen je iz 20 medsebojno sekajočih se trikotnih stranskih ploskev. Ima trikotnike, ki se srečajo v vsakem oglišču v zaporedju, kot je to pri pentagramu.

  Vsebina

  Slike

  prosojni model gostota diagram stelacije sferno tlakovanje
  GreatIcosahedron.jpg
  Prosojni model velikega ikozaedra (glej animacijo)
  Great icosahedron cutplane.png
  Ima gostoto kot je prikazano na tem preseku.
  Sixteenth stellation of icosahedron facets.png
  Je stelacija ikozaedra, ki ga Wenninger obravnava kot model [W41] in stelacije ikozaedra|16. od 17 stelacij ikozaedra in 7. od 59 stelacij po Donaldu Coxeterju.
  Great icosahedron tiling.png
  Ta polieder predtsvlja sferno tlakovanje z gostoto 7. (ena izmed sfernih trikotnih stranskih ploskev je prikazana zgoraj, poudarjena z modro barvo in izpolnjena v rumenem)

  Kot prirezano telo

  Retrosnub tetrahedron.png
  Veliki ikozaeder se lahko konstruira kot uniformno prirezano telo z različno obarvanimi stranskimi ploskvami in kiralno simetrijo: CDel node h.pngCDel 3x.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node h.pngCDel 3x.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node h.png. To vrsto konstrukcije lahko imenujemo retroprirezan tetraeder, kar je podobno simetriji prirezan tetraeder ikozaedra : CDel node h.pngCDel 3.pngCDel node h.pngCDel 3.pngCDel node h.png.

  Sorodni poliedri

  Imajo enako razvrstitev oglišč kot pravilni konveksni ikozaeder. Ima tudi isto Razvrstitev robov kot mali stelirani dodekaeder.

  Operacija prisekanja, ki jo večkrat ponovimo na velikem ikozaedru, nam da zaporedje uniformnih poliedrov. Do točk prisekani robovi tvorijo veliki ikozidodekaeder kot rektificirani veliki ikozaeder. Postopek se zaključuje kot dvojna rektifikacija, ki prvotne stranske ploskve zmanjša do točk in naredi veliki stelirani dodekaeder.

  Prisekanost velikega steliranega dodekaedra je degenerirani polieder z dvajsetimi trikotnimi stranskimi ploskvami iz prisekanih oglišč in dvanajst petkotnih stranskih ploskev kot prisekanost prvotnih petkotnih stranskih ploskev, ki tvorijo veliki dodekaeder včrtan v njega s skupnimi robovi kot ikozaeder.

  ime veliki
  stelirani
  dodekaeder
  prisekani veliki stelirani dodekaeder veliki
  ikozidodekaeder
  prisekani
  veliki
  ikozaeder
  veliki
  ikozaeder
  Coxeter-Dinkinov
  diagram
  CDel node.pngCDel 3.pngCDel node.pngCDel 5.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node 1.png CDel node.pngCDel 3.pngCDel node 1.pngCDel 5.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node 1.png CDel node.pngCDel 3.pngCDel node 1.pngCDel 5.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node.png CDel node 1.pngCDel 3.pngCDel node 1.pngCDel 5.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node.png CDel node 1.pngCDel 3.pngCDel node.pngCDel 5.pngCDel rat.pngCDel d2.pngCDel node.png
  slika Great stellated dodecahedron.png Icosahedron.png Great icosidodecahedron.png Great truncated icosahedron.png Great icosahedron.png

  Zunanje povezave