Išči

  Vitamin C

  Vitamin C
  L-Ascorbic acid.svg
  Ascorbic-acid-from-xtal-1997-3D-balls.png
  Klinični podatki
  SinonimiL-askorbinska kislina
  AHFS/Drugs.comMultum Consumer Information
  Nosečnostna
  kategorija
  • A
  Način uporabeperoralno
  Oznaka ATC
  Pravni status
  Pravni status
  • splošno javno dostopen
  Farmakokinetični podatki
  Biološka razpoložljivosthitra in popolna
  Vezava na beljakovinezanemarljiva
  Razpolovni časodvisen od plazemske koncentracije
  Izločanjerenalno
  Identifikatorji
  Številka CAS
  PubChem CID
  DrugBank
  ChemSpider
  UNII
  KEGG
  ChEBI
  ChEMBL
  NIAID ChemDB
  E numberE300 (antioxidants, ...) Uredite to na Wikipodatkih
  CompTox Dashboard (EPA)
  ECHA InfoCard100.000.061 Uredite to na Wikipodatkih
  Kemični in fizikalni podatki
  FormulaC6H8O6
  Mol. masa176,12 g/mol
  3D model (JSmol)
  Gostota1,694 g/cm3
  Tališče190 °C
  Vrelišče553 °C

  Vitamin C (askorbinska kislina) je vodotopen vitamin. Vitamin C je najpomembnejši antioksidant v ekstracelularni tekočini. Organizem varuje pred reaktivnimi prostimi radikali.

  Pomanjkanje askorbinske kisline povzroči skorbut, tj. napako pri nastanku vezivne beljakovine kolagena. Nahaja se v sveži zelenjavi in sadju ter kislem zelju.

  Mnoge živali lahko vitamin C sintetizirajo same, človek, opice in morski prašički pa ga mora v telo vnesti s hrano. Dnevne potrebe po vitaminih pri ljudeh se razlikujejo in so odvisne od stanja metabolizma posameznika, od starosti in spola. Tako je priporočena dnevna doza za odrasle okoli 100 mg na dan, nosečnice naj bi zaužile 110 mg, doječe matere 150 mg in kadilci vsaj 150 mg na dan. Mnogi strokovnjaki priporočajo naj bi se zaradi dokazano pozitivnih učinkov za zdravje priporočena dnevna doza povečala na 200 mg na dan.

  Vitamin C lahko dobimo s hrano v dveh oblikah, in sicer kot askorbinsko kislino, ki je močan reducent, in v oksidirani obliki kot dehidroaskorbinsko kislino. Čeprav se vitamin C nahaja v telesnih tekočinah večinoma v reducirani obliki, sta askorbinska kislina kot dehidroaskorbinska kislina biološko aktivna in se v organizmu v encimsko kataliziranih reakcijah oksidacije in redukcije eden v drugega pretvarjata. Dehidroaskorbinsko kislino pripravimo encimsko, z encimom askorbat oksidazo, z oksidacijo z dodatkom kovinskih ionov (Cu2+, Fe3+ ...), ali s kisikom ob prisotnosti aktivnega oglja. Dehidroaskorbinsko kislino lahko z uporabo reducentov (TCEP, DTT ...) reduciramo v askorbinsko kislino.

  Raziskave kažejo, da večina Slovencev na dan ne zaužije dovolj vitamina C. Dejstvo je, da narodi, ki jedo veliko sadja in zelenjave, ki sta bogata vira vitamina C, manj obolevajo za boleznimi srca in ožilja. Pri velikih odmerkih askorbinske kisline se poveča možnost za nastanek oksalatnih kamnov.

  Soli askorbinske kisline se imenujejo askorbati.

  Formula vitamina C je C6H8O6.

  Glej tudi