Išči

  Vrh pobude Tri morja 2019

  Vrh pobude Tri morja 2019 je bil četrti vrh mednarodne pobude Tri morja. Potekal je 5. in 6. junija v Ljubljani in na Brdu pri Kranju.[1] Velja za enega najpomembnejših politično-poslovnih dogodkov, ki jih je gostila Slovenija.[2]

  Vsebina

  Udeleženci

  Vrha se je udeležilo devet od dvanajstih predsednikov držav članic. Prisostvovali so tudi gostje in 16 ministrov, ducat sekretarjev, več visokih predstavnikov mednarodnih organizacij in podjetnikov. Vseh delegatovtv je bilo okoli 600 iz štiridesetih različnih držav.[3]

  Države članice pobude

  Država Predstavnik Portret Funkcija Opomba
  Zastava Avstrije Avstrija brez predstavnika
  Zastava Bolgarije Bolgarija Rumen Radev
  Rumen Radev official.jpg
  predsednik države
  Zastava Češke Češka Miloš Zeman
  President Miloš Zeman March 2013.JPG
  predsednik države
  Zastava Estonije Estonija Kersti Kaljulaid
  Tallinn Digital Summit opening address by Kersti Kaljulaid, President of the Republic of Estonia Kersti Kaljulaid (37130700010).jpg
  predsednica države [4]
  Zastava Hrvaške Hrvaška Kolinda Grabar-Kitarović
  Kolinda Grabar-Kitarović with Reuven Rivlin (1) (cropped).jpg
  predsednica države [5]
  Zastava Latvije Latvija Raimonds Vējonis
  Flickr - Saeima - 10.Saeimas deputāts Raimonds Vējonis.jpg
  predsednik države
  Zastava Litve Litva Dalia Grybauskaitė
  Dalia Grybauskaitė.jpg
  predsednica države [6]
  Zastava Madžarske Madžarska Peter Szijjarto
  Péter Szijjártó (cropped).jpg
  minister za zunanje zadeve
  Zastava Poljske Poljska Andrzej Duda
  Andrzej Duda portrait.jpg
  predsednik države [7]
  Zastava Romunije Romunija Klaus Werner Iohannis
  Klaus Iohannis at EPP Summit, March 2015, Brussels (cropped).jpg
  predsednik države prisoten v soboto
  Zastava Slovaške Slovaška brez predstavnika
  Zastava Slovenije Slovenija Borut Pahor
  Borut Pahor 2010-02-18.jpg
  predsednik države gostitelj vrha[8]

  Gostje

  Država Predstavnik Portret Funkcija Opomba
  Flag of the United States Združene države Amerike Rick Perry
  Rick Perry official portrait (cropped).jpg
  minister za energijo
  Zastava Evrope Evropska unija Jean-Claude Juncker
  Jean-Claude Juncker April 2019.jpg
  predsednik Evropske komisije
  Zastava Nemčije Nemčija Frank-Walter Steinmeier
  Steinmeier cropped.jpg
  predsednik države prisoten le na slavnostni večerji

  Potek

  Prvi dan (sreda, 5. junij 2019)

  Prvi dan srečanja je potekal v Ljubljani. Nekaj ur pred uradnim začetkom je gostitelj, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Predsedniški palači bilateralno gostil nekatere od udeleženih predsednikov ter ameriškega sekretarja za energijo Ricka Perrya. Uradno se je vrh pričel z odprtjem poslovnega foruma, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču, večinoma v Marmorni dvorani. Na forumu so spregovorili predsedniki držav članic oz. njihovi odposlanci, Rick Perry, podjetniki ter ministri.[9] Zvečer so si predstavniki držav članic pred Predsedniško palačo ogledali skupno točko slovenskega pevskega zbora Carmen Manet, ki je zmagal na Evroviziji za zbore 2017 ter vodilne akrobatske skupine na svetu Dunking Devils. Sledilo je tudi fotografiranje ter slavnostna večerja v Kristalni dvorani Predsedniške palače. Udeležili so se je tudi podjetniki, ter gostje, sekretar Perry, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier.

  Drugi dan (četrtek, 6. junij 2019)

  Celotni drugi dan vrha je potekal v Kongresnem centru Brdo. Na okrogli mizi so predsedniki govorili predvsem o investicijskem skladu, ki so ga zasnovali na vrhu 2018 v Romuniji. Sprejeli so skupno deklaracijo za ustanovitev sklada, ki bo omogočal financiranje projekte pobude Tri morja. Nekaj milijard za razvoj je s strani Evropske unije zagotovil tudi Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske komisije.[10] Zaključke vrha so na končni novinarski konferenci predstavili Borut Pahor, Kolinda Grabar-Kitarovič, Jean Claude Juncker, Andrzej Duda ter v četrtek pridruženi romunski predsednik Klaus Werner Iohannis.[11]

  Sklenili so tudi, da bo 5. vrh pobude leta 2020 potekal v Estoniji.

  Protokolarna darila

  Udeleženi predsedniki oz. njihovi odposlanci so prejeli protokolarna darila, ki po besedah Urada predsednika Republike Slovenije, odražajo slovensko inovativnost. Prejeli so stekleno steklenico s kozarcem oblikovalke Tanje Pak, izdelano v Steklarni Hrastnik. Člani delegacij pa so prejeli steklenico Diabolo, opremljeno s pametnim opomnikom za pitje vode Ulla Labs, pametni iskalnik predmetov Chipolo ter »rastoči« svinčnik.[12]

  Sklici

  1. "Predsednik Pahor vodil predsedniški panel v sklopu Poslovnega foruma pobude Tri morja". www.up-rs.si. Predsednik Republike Slovenije. Pridobljeno dne 2019-06-06. 
  2. Esih, Uroš (2019-06-05). "Vrh(unec) pobude Tri morja: iz ameriških interesov v evropske". Večer. Pridobljeno dne 2019-06-10. 
  3. "Slovenija gosti vrh pobude Tri morja". Slovenska tiskovna agencija. Pridobljeno dne 2019-06-07. 
  4. Kaljulaid, Kersti (2019-06-05). "We should bring #Europe digitally closer. We should start building #digital highways which connect our countries and make the lives of people seamless and not dependant of their current location. #ThreeSeasInitiative #3SIpic.twitter.com/iMsClr8PTg". @KerstiKaljulaid (angleščina). Pridobljeno dne 2019-06-06. 
  5. "Ured Predsjednice RH". Ured Predsjednice RH (hrvaščina). Pridobljeno dne 2019-06-06. 
  6. "The President of Latvia meets the President of Slovenia in Ljubljana". www.president.lv (angleščina). Pridobljeno dne 2019-06-06. 
  7. "President of the Republic of Poland / News / President advocates for Three Seas Initiative's growth". www.president.pl. Pridobljeno dne 2019-06-06. 
  8. "Predsednik Republike Slovenije | Novinarska konferenca predsednika republike o vrhu pobude Tri morja v Sloveniji". www.up-rs.si. Pridobljeno dne 2019-06-06. 
  9. "STA: Slovenija gosti vrh pobude Tri morja". www.sta.si. Pridobljeno dne 2019-06-07. 
  10. "Predsedniki pobude Tri morja podprli deklaracijo o milijardah za razvoj regije!". Govori.se. 2019-06-06. Pridobljeno dne 2019-06-07. 
  11. "Voditelji pobude Tri morja so na Brdu pri Kranju sklenili četrti vrh pobude s sprejetjem deklaracije". Predsednik Republike Slovenije. Pridobljeno dne 2019-06-07. 
  12. "Pobuda Tri morja: kakšna darila bodo prejeli predsedniki". SiOL.net. 2019-06-05. Pridobljeno dne 2019-06-10.