Išči

  Westland Lynx

  Lynx / Super Lynx
  Francoski Lynx
  Vloga Večnamenski helikopter
  Izvor Združeno kraljestvo
  Proizvajalec/-ci Westland Helicopters
  AgustaWestland
  Krstni polet 21. marec 1971
  Predstavljen 1978
  Status V uporabi
  Glavni uporabniki Britanska kopenska vojska
  Kraljeva mornarica
  Francoska mornarica
  Nemška mornarica
  Izdelovan 1978–do danes
  Različice AgustaWestland AW159 Wildcat
  Izpeljanke Westland 30

  Westland Lynx je britanski večnamenski vojaški helikopter, ki ga je zasnovalo podjetje Westland Helicopters. Originalno namenjen za civilno in mornarsko uporabo je pozneje zaradi dobrih sposobnosti (visoke hitrosti) našel uporabo tudi na drugi področjih npr. proti tankom, iskanje in reševanje ter protipodomorniško delovanje. Nekaj časa je držal rekord za najhitrejši rotorski zrakoplov - 216 vozlov, ki ga je pozneje neuradno prevzel žirodin Sikorsky X2.

  Lynx je bil prvi helikopter na svetu sposoben akrobacij. Westland 30 je bil civilna verzija, ki pa ni bil komercialni uspeh. V 21. stoletju so predstavili modernizirano verzijo AgustaWestland AW159 Wildcat, ki naj bi vstopila v uporabo leta 2014. Lynx je še vedno v proizvodnji pri podjetju AgustaWestland - nasledniku Westland Helicopters.

  Royal Navy Lynx
  Lynx leta 1982
  Lynx na Antarktiki

  Westland je razvil Westland WG.13 v 1960ih kot naslednika Westland Scout in Wasp in bolj moderna alternativa UH-1 Iroquois. Francosko podjetje Aérospatiale je po anglo-francoskem dogovoru imel 30% delež, 70% pa Westland. Francozi naj bi kupili Lynxe za Francosko kopensko vojsko, Britanci pa Aérospatiale Gazelle in Puma. Francozi so potem preklicali naročilo za kopensko vojsko, je pa francoska mornarica naročila nekaj helikopterjev.

  XX153, ki je podrl svetovni rekord v hitrosti leta 1972

  -

  Lynx poganjata dva turbogredna motorja Rolls-Royce Gem in ima štirikraki glavni rotor.Lynx je prvič poletel 21. marca 1971.

  Vsebina

  Tehnične specifikacije (Super Lynx Series 100)

  Glej tudi

  Sklici in reference

  Zunanje povezave